Binnen het Voortgezet Speciaal Onderwijs krijgen de praktische vakken een steeds duidelijker accent. Er wordt veel aandacht besteed aan de voorbereiding op de toekomst.
Na een periode van stage-verkenning voor leerlingen van ± 12-14 jaar volgt de stage-verdieping als ze ± 14/15 jaar zijn. In de midden groepen A en B wordt de digitale arbeidsinteressetest TOTA afgenomen bij die leerlingen die de stageverdieping gaan volgen. Op grond van deze test, die de belangstelling in kleuren en percentages aangeeft en de ervaringen vanuit de stage-verkenning, wordt een eerste indeling gemaakt:
Productiewerk (Paperasserie en DFH-inpak), Groenvoorziening (Natuurtuin Harderwijk), Winkel (Albert Heijn), Schoonmaken (Dolfinarium), Dierverzorging (Dierenweide Stadsweiden) en Horeca (binnen de eigen school) zijn o.a. profielen die aan bod komen.
Dit jaar hebben we 1 belevingsgericht groepje waarin we leerlingen met een grotere hulpvraag verschillende profielen aanbieden waaronder kunst, bakken, boodschappen doen, snoezelen, zwemmen, schoonmaken en bibliotheek. Deze groepjes worden altijd aangestuurd door 2 begeleiders.
In de volgende twee perioden kunnen ook de volgende profielen, al naar gelang de interesse van de leerlingen, aan bod komen: houtbewerking/ techniek, creatief/kunst, administratie, textiele vaardigheden en schoonmaken.
Er wordt gewerkt in groepjes van 2-4 leerlingen binnen of buiten de school met een vaste, vertrouwde begeleider. De vorderingen en ervaringen worden door de begeleider en vervolgens de leerkracht goed bijgehouden. Ook worden alle stagedoelen steeds genoemd in de handelingsplannen.
De stageverdieping is wekelijks op donderdagmorgen van 9.15-11.30 uur. De leerlingen uit de middengroepen A/B en C nemen hieraan deel.
We werken met een logboek waarin de werkzaamheden en ervaringen genoteerd worden. Ook wordt er een beoordeling gegeven, in het begin vaak NO, dat is ‘nog oefenen.’ Het is de bedoeling dat de leerling, de ouders/verzorgers, de begeleider van het stageverdiepingsgroepje en de stagecoördinator het voor gezien tekenen (dan zijn de leerlingen daar vast aan gewend als ze later alleen in stage-uitvoering gaan).
Na de stageverdieping hebben we een nog beter beeld van de mogelijkheden en wensen van de leerling. Hierna kunnen we een gerichte stage-uitvoering inzetten buiten de school met een stagebegeleider op de stageplaats. In de meeste gevallen start de stage-uitvoering als de leerling in eind A/B zit en (bijna) 16 jaar is.